Meidän tehtävämme on tehdä kansalaiskehittämisen aloittamisesta helppoa. Tämä on jatkoa edelliseen kirjoitukseemme, jossa käsiteltiin kansalaiskehittämisen nykytilaa ja vaikuttavuutta tulevaisuuden yrityksissä. Kansalaiskehittämisen tehokas aloittaminen yrityksissä vaatii suunnittelua, kokeiluja ja ennen kaikkea mielenkiintoa uuden oppimista kohtaan. Käsittelemmekin tässä tekstissä tärkeimpiä teemoja, jotka tulee ottaa huomioon kansalaiskehittämisen aloituksissa.
Jotta kehitystä voidaan ylipäätään tehdä, tarvitaan ihmisiä, joilla on mielenkiintoa ja halua osallistua kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Työntekijöitä kannattaakin kuunnella ja haastatella esimerkiksi liittyen heidän päivittäiseen työhön, työkuormaan ja mielenkiinnon kohteisiin. Joskus voidaan nopeastikin vaikuttaa reskontranhoitajan kauden katkon kiireisiin automaation avulla tai vaikkapa osallistaa työntekijöitä teknisempiin kehityshankkeisiin, joissa he voivat oppia uusia taitoja. Voit myös miettiä muita keinoja, kuten palkitseminen ja mahdollisuus oman osaamisen kehittämiseen, joilla voit motivoida henkilöstöä entisestään osallistumaan aktiivisemmin kansalaiskehittämisen hankkeisiin.
Kun olet tunnistanut yrityksestä innokkaita kansalaiskehittäjiä, miten pääset alkuun?
Kun sopiva joukko kansalaiskehittäjiä on löytynyt, voidaan alkaa rakentaa yritykselle oma suunnitelma kehittämisen aloitusta varten. Lyhyesti voisimmekin todeta, että kehittämisessä pääsee alkuun suunnittelemalla mitä työkalua aiotaan käyttää, tarve koulutukselle ja tuelle, sekä hallintamalli, joka turvaa ja tehostaa automaatiokehitystä (kuva 1).

Kansalaiskehittäjät, ovat he sitten taustaltaan kirjanpitäjiä, asiakaspalvelijoita tai IT-ammattilaisia, tarvitsevat helppokäyttöisen ja heidän työhönsä soveltuvan automaatiotyökalun. 2020-luvun taitteessa markkinoille on tullut monia erilaisia matalan koodin työkaluja, joista löytyy usein yrityksille ja yksilöille se sopivin ja mieluisin työkalu, jolla automaatiota on mielekästä lähteä kehittämän. Lisäksi on hyvä valita työkalu, joka on linjassa kansalaiskehittäjien osaamistason kanssa.
Tässä muutama esimerkki työkaluista, joita olemme käyttäneet projekteissa:
- Yksi helppokäyttöisimmistä ja monipuolisimmista työkaluista, UiPath StudioX, soveltuu sekä vasta-aloittavalle että kokeneemmalle kansalaiskehittäjälle. Työkalu on alkujaan rakennettu liiketoiminnan käyttäjille, joka näkyy erityisesti työkalun helppokäyttöisyydessä ja intuitiivisuudessa. Kokeneemmalle kehittäjälle on tarjolla lukuisia toimintoja ja lisäosia, joita voi helposti ottaa käyttöön lisää aina tarpeen tullen.
- Windows 10 ja 11 käyttäjien on mahdollista käyttää ilmaisversiota Power Automate Desktopista, joka on Microsoftin ohjelmistorobottien kehitykseen tarkoitettu työkalu. Se soveltuu parhaiten edistyneemmälle kehittäjälle, joka pystyy mahdollisesti myös hyödyntämään muita Microsoftin Power Platformiin kuuluvia tuotteita automaatioiden ja liiketoimintasovellusten kehittämiseksi.
- Vastikään julkaistu Robocorp Automation Studio tuo mahdollisuuden käyttää Python-ohjelmointikieleen ja Robot Frameworkiin perustuvaa ohjelmistorobotiikan työkalua helppokäyttöisen käyttöliittymän kautta. Työkalu soveltuu erityisesti henkilölle, jolla on kokemusta ja kiinnostusta suositusta Python-ohjelmoinnista.
Kun työkaluja on kokeiltu riittävästi ja päätös etenemisestä on tehty, voidaan riittävällä tuella ja kouluttamisella varmistaa, että automaatiokehityksestä hyödynnetään kaikki mahdollinen potentiaali. Kokemuksiemme mukaan kansalaiskehittäjien perehdyttäminen ja kouluttaminen erityisesti kehitystaipaleen alussa on kaikista mielekkäintä ja opettavaisinta, sekä antaa valmiudet päästä tehokkaasti vauhtiin kehityksien kanssa. Tukea tulisi kuitenkin olla myös saatavilla riittävästi kehitysprojektien aikana. Menetelmät ja työkalut kehittyvät jatkuvasti, liiketoiminnan tarpeet muuttuvat ja aika on kortilla. Toisaalta olemme myös nähneet tilanteita, jossa motivaatio laskee nopeasti, kun henkilö jää jumiin pulman kanssa, jota ei saa itse ratkaistua ja palaa takaisin vanhaan, manuaaliseen työhön. Tämän vuoksi on hyvä antaa tukea ja kouluttaa sekä aloittelevia että kokeneempia kansalaiskehittäjiä, jotta kehitys sujuu soljuvasti myös jatkossa. Muista myös varata ja antaa riittävästi aikaa kansalaiskehittäjille opiskella ja kehittää prosesseja!
Kansalaiskehittämisen strategiaa ja tavoitteita tukee vahva hallintamalli. Automaatioita tehdään hallintamallin mukaisesti yhteisten suuntaviivojen ja rajoitusten sisällä, jotta vältytään esimerkiksi kalliilta virheiltä tai paljon korjaustöitä vaativista tehtävistä. Siksi yrityksien on hyvä suunnitella riittävä hallintamalli jo varhaisessa vaiheessa, jotta automaatioista voidaan kehittää tehokkaita, turvallisia ja luotettavia. Automaatiokehitystä varten luotu hallintamalli sisältää esimerkiksi informaatiota siitä, kuka saa luoda automaatiota, minkälaista dokumentaatiota vaaditaan, sekä työkaluihin asetettuja rajauksia siitä, mitä järjestelmiä voidaan automatisoida. Lisäksi on hyvä systemaattisesti seurata kehityksen kulkua sekä toteuttaa esimerkiksi koodikatselmointi (eng. Code review), jotta varmistetaan automaation laatu tuotantoon siirtoa varten.
Hyvin suunniteltuna ja tuettuna kansalaiskehittäminen tarjoaa siis oivan mahdollisuuden hyödyntää yrityksessä olemassa olevaa henkilöstön osaamista ja potentiaalia kouluttamalla heistä uusia kansalaiskehittäjiä. Meidän missiomme on auttaa yrityksiä pääsemään alkuun ja tehostaa nykyisiä automaatioita entisestään. Tuotamme erilaisia koulutuksia aloittelijoille ja kokeneemmille asiantuntijoille, konsultoimme ja teemme kehitystä asiakkaillemme. Voit olla meihin yhteydessä täältä, jos haluat esimerkiksi kuulla tarkemmin tietystä työkalusta tai kuulla suosituksemme etenemiselle juuri teidän yrityksessänne.
Seuraavissa kirjoituksissamme syvennymme tarkemmin UiPath StudioX ja Robocorp Automation Studio -tuotteisiin teorian ja esimerkkiautomaatioiden kautta.